Buiten Beeld Gids

De Buiten Beeld Beeldenroute is ontstaan als een tijdelijke expositie in Schiedam-Noord.
In de Vlaardingse Westwijk ligt een kleine beeldentuin die, in nauwe samenwerking met de wijk, om het jaar een kunstwerk rijker werd. Dat is kunstproject Buiten Beeld, gestart in 2006. Toen in Schiedam-Noord de behoefte aan kunst in de wijk bleek te groeien, startte Mooi Werk ook daar met Buiten Beeld activiteiten. Buiten Beeld biedt bewoners veel inspraak en heeft daarnaast een educatief element. De populaire Buiten Beeld Busreizen nemen bewoners mee naar bekende musea en beeldentuinen, zoals Land Art in Flevoland (2010) en Museum Insel Hombroich (2011).

Tijdens de Buiten Beeld Beeldenroute werden vier weken lang tien kunstwerken tentoongesteld die speciaal zijn ontworpen voor het Kethelpark in Schiedam. Als inspiratiebron diende de open groene ruimte die vanuit Midden-Delfland het verstedelijkte gebied in gaat. De kunstenaars kregen als opdracht dat het beeld een relatie aan moest gaan met deze ‘groene vinger’ en haar bewoners. Het thema ‘natuur in de stad’is bij alle kunstwerken dan ook zichtbaar als uitgangspunt.

Tijdelijke beeldenroute kreeg een van de kunstenaars, op voordracht van bewoners, de opdracht krijgen om een permanent beeld voor deze omgeving te ontwerpen.
Wethouder Wil Vissers opende de beeldenroute.