Een nieuwe Buiten Beeld Busreis op 21 april!

Kunst in de openbare ruimte…In Nederland bestaat al langer de traditie om kunst op openbare plekken te tonen. Daar kom je heel veel meer over te weten bij de Buiten Beeld Busreis op zaterdag 21 april. De cultuurscouts van Mooi Werk organiseren een excursie die helemaal in het teken staat van kunst in de openbare ruimte. Deze editie gaan we naar Beelden aan Zee in Scheveningen en de Beeldengalerij in Den Haag.

Programma

9:00 uur – vertrek vanaf het Bachplein, Schiedam
10:00 uur – aankomst museum Beelden aan Zee
10:15 uur – 1e rondleiding museum met een gids
11:30 uur – 2e rondleiding museum met een gids
12.45 uur – lunch in het museum
14:30 uur – vertrek van Beelden aan Zee naar Den Haag (Grote Marktstraat/Spui)
15.00 uur – rondleiding Beeldengalerij
17:00 – vertrek vanuit Den Haag
18:30 – terug in Schiedam

We beginnen in het museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Voor wie dit museum nog niet eerder bezocht, het ligt prachtig in de duinen en is helemaal gericht op beelden zoals de naam al zegt. We krijgen daar een rondleiding van een museumgids over de tentoonstelling van André Volten (1925-2002). Van deze kunstenaar heeft u, al dan niet bewust, vast al werk ergens gezien. In de jaren 70 en 80 was hij een van de meest gevraagde kunstenaars om werk te plaatsen op prominente plekken in de openbare ruimte door heel Nederland. Volten was een meester in het vinden van een harmonieuze verhouding tussen sculptuur, architectuur, vormgeving en stedelijke inrichting. Zijn werk is abstract geometrisch. In tegenstelling hiermee is wat u te zien krijgt in de Gipsotheek van het museum. Hier zijn beelden en studies in gips te zien die op bijzondere wijze inzicht geven in het proces van de totstandkoming van moderne beeldhouwkunst in Nederland en documenteren deze ontwikkeling tot in detail. De collectie is rond twee kerncollecties opgebouwd; de collecties uit de ateliers van beeldhouwers Mari Andriessen en Cor Hund. Naast honderden schetsen en modellen van deze twee beeldhouwers nemen ook Jan Bronner, Federico Carasso, Jaap Kaas en John Rädecker een belangrijke plaats in. Kunsthistoricus Louk Tilanus, tot 2016 als docent en onderzoeker verbonden aan de opleiding kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden promoveerde in 1984 op een studie over de beeldhouwer Mari Andriessen. Hij leidt ons hier rond.

Na een lunch in het museum maken we een volgende stop bij de Beeldengalerij in Den Haag. De Beeldengalerij is bedacht en ontworpen door Peter Struycken. Door het permanente karakter en de jaarlijkse nieuwe opdrachten een unieke vorm van kunst in de openbare ruimte: het laat sinds 1990 een dwarsdoorsnede zien van de Nederlandse beeldhouwkunst. De beelden die op een verplaatsbare sokkel staan wisselen steeds. Een gids zal ons meer vertellen over de beelden.

Praktische gegevens

De organisatie van de excursie is in handen van kunsthistorici Julia Snikkers en Ineke Hagen. Tijdens de reis (met touringcar de Vlaerdinger) naar Scheveningen / Den Haag krijgt u in het kort informatie over het programma.
Prijs: De excursie bedraagt € 40,- per persoon voor reis, entree museum (graag R’dampas of museumkaart meenemen als u die heeft), rondleidingen en de lunch. (De bijdrage wordt op de heenweg geïnd.)
Meer informatie:  ineke@stichtingmooiwerk.nl of 010-2734780
Reserveren: Als u deel wilt nemen aan deze excursie, dan kunt u zich tot 18 april aanmelden door een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer te sturen naar post@stichtingmooiwerk.nl.