De Offerboom

Op 25 juni onthulden Sándor Góra van de gemeente Vlaardingen en Ad Raaijmakers, manager beleid & ontwikkeling van Waterweg Wonen, een deel van het vijfde kunstwerk in de Buiten Beeld Beeldentuin. Door enkele tegenslagen kon het beeld niet geplaatst worden eind juni. Op 11 november is De Offerboom is dat alsnog gebeurd.

De Offerboom is een aluminium gietstuk van 12 meter hoog en ruim 5 meter breed. Het totale beeld is poreus en voorzien van ontelbare ronde gaten van verschillende doorsnede om mogelijke verblijfplaatsen te vormen voor verschillende kleinere dieren zoals kleine vogels, hommels, vleermuizen en insecten. Aan een aantal takken hangen beeldjes waaronder één die het leven symboliseert. Ook deze beeldjes zijn hol en voorzien met kleine gaten

De Buiten Beeld beeldentuin bevindt zich aan de Buys Ballotlaan, Vlaardingen.

De Offerboom
Aat Rolaff

Dat ik pas nu kan offeren,

Voelt bijna aan als schofferen.

Weerbarstig blijkt opeens de pen

Die zóveel wist te stofferen.

Dit is het vijftiende en voorlopig laatste kwatrijn, gewijd aan de kunst in de Vlaardingse Westwijk. Het is geschreven voor De offerboom van Alphons ter Avest. Dit werk werd (na zowat een jaar oponthoud en pas bij een tweede poging definitief) in 2012 in de Beeldentuin geplaatst. Het duurde echter nog tot 22 juni 2013, voor ik de woorden vond voor een kwatrijn, toevallig(?) op de dag dat ik deelnam aan een kunstreis naar Zwolle, min of meer nog in het kader van het westwijkse BuitenBeeld gebeuren, waar Ineke van Hagen en Eric van Straaten zes jaar lang hun best voor hebben gedaan. Of het zo moest wezen!

Is het feit dat ik in dit kwatrijn een soort van visueel eindrijm toepas het gevolg van het hameren van die twee om bij – beeldende – kunst vooral goed te kijken? In het kwatrijn gaat het er in elk geval om goed de klemtoon te leggen (en vooral NIET hardop te gaan lezen!)

Wat nu precies mijn bedoeling is? Ach, beeldend kunstenaars plaatsen mij voortdurend voor raadsels. Laat ik nou ook maar eens moeilijk doen!
Aat Rolaff, 23 juni 2013

Kaart wordt geladen...