Terugblik op Buiten Beeld Busreis Schiedam naar Enschede

Op zaterdag 1 november organiseerden de cultuurscouts een gevarieerde kunstreis naar Enschede, waar 53 Schiedammers aan deelnamen. De organisatie van deze excursie was in handen van cultuurscout/kunsthistoricus Ineke Hagen en kunstcriticus/curator Peke Hofman. Bekijk de foto’s hier.

Op de warmste 1 novemberdag ooit stonden de enthousiaste deelnemers om 8 uur klaar op het Bachplein om samen met Ineke en Peke te vertrekken naar het oosten van het land. Een bomvolle bus arriveerde om 10.30 uur in de wijk Roombeek.

Wijk Roombeek

Een gids vertelde het verhaal over wijk, die 14 jaar na de vuurwerkramp weer voor 80% bebouwd is. De bewoners mochten na de vuurwerkramp allemaal terugkeren naar de wijk en mochten meedenken over hun nieuw te bouwen woning. Dat heeft geleid tot een grote variatie aan woningen. Er staan inmiddels droomhuizen naar ieders smaak.

Museum Twente Welle

Daarna bezochten we museum Twentse Welle, waar het verhaal wordt verteld over hoe de mens de streek Twente, net na de laatste ijstijd betrad en hier zich vestigde. De natuur, de jacht, het verzamelen, de landbouw, de ontwikkeling van land naar stad en streek, de opkomst van de industrie, arbeid, innovatie, techniek en samenleving zijn hierbij de belangrijkste onderwerpen. Bijzondere aandacht was er voor de tijdelijke tentoonstelling European Art Quilt VIII, een expositie van art-quilt kunstenaars uit alle streken van Europa. In de jaren negentig is het quilten geëvolueerd van een creatieve uiting naar een serieuze kunstvorm. Door toevoeging van nieuwe materialen en technieken zijn de quilten diverser en explicieter geworden.

In het museumrestaurant bij Rozendaal genoten we van een heerlijke lunch.
Na de lunch wandelde de groep van museum Twentse Welle via de museumlaan in de wijk Roombeek, naar het Rijksmuseum Twenthe zo’n 500 meter verderop.

Rijksmuseum Twenthe

In Rijksmuseum Twenthe werden we rondgeleid door drie prachtige maar zeer verschillende tentoonstellingen. De tentoonstelling Alexander Roslin – Portrettist van de aristocratie laat het werk zien van de 18de eeuwse portretschilder van Europese vorstenhuizen.

In de tentoonstelling De ontdekking van wereld met werk van Jan van Eyck en tijdsgenoten zagen we juist bijbelse taferelen uit de 15e en vroeg 16e eeuw terug op het doek. Anne Wenzel brengt de bezoeker met haar tentoonstelling weer volledig terug in het heden. Wij denken doorgaans in cliché’s, vindt Anne Wenzel. Zij ontrafelt en ontleedt symbolen, om ze te herleiden tot wat ze werkelijk zijn. De tentoonstelling Anne Wenzel. Aesthetic Revolt toont de schaduwkant van de werkelijkheid.

Om half vijf vertrokken we, moe maar voldaan weer richting Schiedam. Om half 8 zeiden we elkaar gedag en zwaaiden we onze vaste buschauffeur Marco uit.

De volgende Buiten Beeld Busreis staat gepland voor april 2015. De exacte datum en bestemming wordt binnenkort bekend gemaakt. Dit doen we op onze website en in de Couleur Locale Nieuwsbrief.

BBEnschede_1.jpg BBEnschede_2.jpg BBEnschede_9.jpg BBEnschede_17.jpg BBEnschede_14.jpg IMG_7533.JPG