Onthulling beeld Engelen&Engelen

 

Door Jacky van Buuren

Vlaardingen – Het goed verborgen stukje natuur van Buiten Beeld ligt tussen de flats in de Westwijk. Afgelopen zaterdag onthulde wethouder Hans Versluijs er een nieuw kunstwerk, een boombank, bedacht en gemaakt door broer en zus Engelen. Het werd een zonnig feestje.

Vogelvlucht staat er in grote uitgezaagde letters in de boombank. Rolf Engelen, beeldend kunstenaar en zijn zus Maaike Engelen zijn de makers. Rolf vertelt: “De boomstam is in lange planken gezaagd en die zijn opgelat. Dat betekent dat de planken op kleine tussenhoutjes rusten. Zo kan de lucht er door heen, wordt het hout niet nat en kan het lang bewaard worden. Vogelvlucht slaat op het vogelvluchtperspectief, dus van bovenaf iets bekijken. Zo zie je alles helder. Er ontstaat een overzicht, je komt tot rust. Dat gebeurt ook als je plaatsneemt op deze bank, midden in dit prachtige stukje natuur. Je bent alleen, maar helemaal niet eenzaam. Er is geen plantsoenendienst je vòòr geweest, niemand bemoeit zich met jou, het is jouw plekje. We willen taal en beeld samen brengen in ons werk. In vogelvlucht stijg je boven jezelf uit en krijg je een ander beeld van de werkelijkheid. Het relativeert. Je problemen worden hanteerbaarder. Het is een lichte tekst in een compacte massa.”

Een opening is niets zonder een uitdaging. Dit keer een overbrugging bouwen van losse latjes. Af en toe stort er een brug in. Geeft niks. De aanhouder wint.
Ook Theresa de Goede van de wijkbewonersvereniging Tramonta is enthousiast: “ Er is veel samenwerking. Mensen staan meer open voor allerlei initiatieven, kunst en poëzie. Dit is echt goed voor onze wijk.”
Ondertussen gaat de slijptol in de kleine mallen van de ‘Wat maak je me nou’ workshop en kan iedereen zijn exemplaar mee naar huis nemen.

Terwijl iedereen geniet van de zon staat in het wuivende gras de band Kalasjnikova te spelen. Die vreemde naam slaat niet op machinegeweren, maar op het schieten met noten, muzieknoten uiteraard en ook op dat ene vrouwelijke bandlid, Suzette Ronteltap. Kalasjnikova speelt vrolijke wereldmuziek en maakt overal een feestje van.
Net als Bob Richters van Anders Eten.com. Hij staat achter een toren van servies met zelfgemaakte cakejes, hartige hapjes, biologische zalm, muntthee en jus d’orange. Alles is vers, en een lust voor het oog.

Het unieke plekje en de boombank is te vinden op het Erasmusplein, aan de overkant van de beeldentuin, het witte bruggetje over en je bent er. Ga zitten en geniet.

De beeldentuin Buiten Beeld van de Westwijk wordt steeds bekender en staat inmiddels genoemd in de Nederlandse Beeldenparkgids.